Programside
 

Program for sæsonen 2019-2020Programmet består af FU-arrangementer, der holdes i samarbejde med Folkeuniversitetet og er åbne for alle, og interne arrangementer, der er forbeholdt foreningens medlemmer. Her kan vi mødes og dyrke vores fælles interesse - og også hjælpe hinanden. Møderne holdes, hvis intet andet er oplyst, i Fritidscentret, Vestergade 15, lokale 8, Randers.
Hvis ikke andet er anført, starter møderne kl. 19.


10. september 2019
Jens Jørgen Refshauge: Krig og kærlighed – blade af en sønderjysk dagbog (FU)
Hvad gør det ved et menneske at vokse op i et besat Sønderjylland? Og hvad gør det ved et menneske at blive tvunget til at gå i krig for besættelsesmagten? Med ét døgns varsel blev min farfar indkaldt og tvunget til at arbejde som tysk soldat alle fire år under 1.verdenskrig. Med ét døgns varsel måtte han forlade sit hjem, sin hustru og deres ni børn.

Dette foredrag handler om de begivenheder, der kom til at præge hans og hans families liv. Hvad bar dem igennem savnet og smerten? Hvordan reagerede børnene?
Jeg har læst min farfars håndskrevne erindringer, hans breve hjem til familien og ikke mindst hans dagbøger fra Østfronten. Dagbøgerne og de mange hundrede breve, som han omhyggeligt skrev, giver et enestående indblik i dagligdagen ved fronten. Brevene og dagbøgerne er fulde af ensomhed og længsel, men også håb og trøst. Og først og fremmest hans kærlighed til sin familie og hans tanker om krig og kærlighed og Gud.

1. oktober 2019
Anders Ladefoged: Hvad slægtsforskning kan føre til
En historie om en tilfældig søgen på nettet, og om hvilken overraskende familiehistorie der rullede sig ud. En historie om rødder i Skotland, indvandrere fra Tyskland, Norge og Sverige, en historie om en uheldig tømrer, en kgl. bygningsinspektør, toldere og redningsfolk og helt almindelige bønder.

22. oktober 2019
Leif Sepstrup: Barnemordet i Veggerslev (FU)
En gårdmandsdatter bliver uønsket gravid og føder i dølgsmål i 1831. Hun og hendes søster ser ingen anden udvej end at dræbe barnet og forsøge at holde begivenheden hemmelig for at redde familiens ære. I foredraget kommer vi tæt på kilderne til drabssagen, og vi følger den ramte familie og indbyggerne i en lille landsby time for time, den skæbnesvanger dag. Historien fortæller også, hvordan en morderske kan vende tilbage til sin hjemegn, og igen blive en del af samfundet.

Foredragsholderen bidrager med udredninger af historiske kriminalsager til hjemmesiden kriminalhistorie.dk.

12. november 2019

Kirsten Secher Andersen: Diskret ophold
At være gravid og ugift var ofte en meget ulykkelig situation i 1940’erne. Mange kvinder tog på et ”Diskret Ophold” forud for fødslen. Nogle af dem kom til Gjern, hvor den lokale jordemoder havde 140 kvinder boende i løbet af en periode på ca. 10 år. En fortælling om børnene, mødrene og jordemoderen set ud fra en lokalhistorisk og tidstypisk vinkel

3. december 2019
Birgit Reng: Om familien Westphal
Birgit fortæller om sin fars aner – familien Westphal – med udgangspunkt i Skivholme og derfra til København og på Fanø. Det har været en rejse på godt og ondt, krydret med jordemoderens liv på Fanø, Peder Fabers tilknytning til familien i København og jordemoderens søster Birthe Petrines liv i København og Christianshavns Forbedringshus.
Bagefter hygger vi os med kaffe og julesmåkager, som foreningen er vært ved.

Forside_Helstedgaard

21. januar 2020
Jens Bach Andersen: Historien set fra Helstedgaard
Jens Bach Andersen har skrevet lokalhistorie, Danmarkshistorie samt udviklingen i Tyskland og Europa i årene frem til 1945 ind i en forrygende fiktiv fortælling med udgangspunkt i den engang så storslåede ejendom Helstedgaard. Bogen hedder Helstedgaard, og i en blanding af fakta og fiktion fortælles gårdens historie fra den blev bygget af hestehandler Christian Rasmussen i 1903.

18. februar 2020
Generalforsamling efter vedtægterne.
Bagefter fortæller Kirsten Pallisgaard om sin mormor, der nedskrev sine erindringer om en barndom på landet i Vestjylland. Dem har Kirsten redigeret og udgivet under titlen Barndommen. Livets puls, og hun vil fortælle både om mormoren og om sit arbejde med at udgive bogen.

10. marts 2020
Rasmus Wichmann: Landeværnet: Soldaterliv i 1800-tallet (FU)
Landeværnet var en tidlig udgave af værnepligt, der blev pålagt bønderne i begyndelsen af 1800-tallet. Landeværnets arkivalier er spredt ud over landet og er et værdifuldt supplement til lægds- og søruller. Foredraget gennemgår landeværnets oprettelse, nedlæggelse, samt de almindelige tjenesteforhold som session og træning. Foredraget tilrettes efter særlige lokale forhold, der gjorde sig gældende for de gamle amter.

31. marts 2020

Lisa Elsbøll: Brudekjolen var i sort - om bryllup, brudekjoler og brudebilleder gennem tiderne (FU)
I de gode, gamle dage havde Jyske Lov håndfaste regler, der regulerede, hvem der var for rette ægtefolk at regne. Kirken mente naturligvis, at den kirkelige vielse var forudsætningen for det lovformelige ægteskab, og det blev en lang strid. På den kulturhistoriske lystvandring kommer vi også til at høre om medgift, brudekrone og brudebuket og ser på mere end 250 års bryllupsbilleder. Drømmen om at stå hvid brud lever fortsat i bedste velgående, og det er vel ikke så ringe endda?

håndværksmuseum

18. april 2020 kl. 11-16
Besøg på Håndværksmuseet i Randers (lørdag)
På Håndværksmuseet kan du se håndværkssamlingen, som består af 24 komplette værksteder, der fortæller om købstadens gamle håndværk. Nogle værkstæder er bemandede. Håndværksmuseet ligger fordelt på fire etager i et gammelt kornpakhus i Lille Rosengård 16, 8900 Randers C. Vi får en rundvisning kl. 11 og slutter med kaffe og kage, hvorefter man frit kan kigge videre på udstillingerne.